180704 Rotary grant header

Een fantastische bijdrage voor een duurzame ontwikkeling

Rotary Club zal met € 115.000 opleidingsprogramma’s voor 300 mensen in Kameroen financieren. Dat op initiatief van Rotary Club Antwerpen Noord, dat zowel in binnen- als buitenland hiervoor een jaar lang acties heeft gevoerd. Het bedrag zal helpen lokale gezondheidsmedewerkers op te leiden tot medische professional.

De Rotary Foundation Grant

Op 28 mei nam vrijwillig voorzitter van Mercy Ships Bert van Dijk deze Rotary Foundation Grant in ontvangst. De Rotary Foundation Grant is een toezegging van Rotary International om geld, ingezameld door verscheidene Rotary Clubs doorheen het jaar ten bate van een voorgedragen project, te verdubbelen.

Op initiatief en onder aanvoering van Rotary Antwerpen Noord, is samen met Rotary Ninove, Rotary Voorkempen, Rotary Dordrecht (NL), Parijs (F), Keulen (D) en Douala, (Kameroen), geld ingezameld voor vier opleidingsprogramma’s van Mercy Ships in Kameroen. Met de verdubbelingsactie van de Rotary Foundation Grant kwam het totale bedrag op € 115.595. Een fantastisch bedrag waar we dolgelukkig mee zijn.

Het bekomen van een “global grant” voor Mercy Ships is een initiatief dat in de 60-jarige geschiedenis van Rotary Antwerpen Noord de eerste keer is.

Het bedrag werd overhandigd tijdens een slotavond, door Rotary gouverneur van het district Antwerpen Rémy Mannes samen met inkomend gouverneur Marc Bosmans.

Waar gaat het geld naartoe?

Tijdens de uitreiking werd er verbinding gemaakt met het ziekenhuisschip de Africa Mercy van Mercy Ships, dat in Douala (Kameroen) lag. Daarbij legden bestuursleden van Mercy Ships Internationaal Joan Kotze en Keith Brinkman, uit waarin het geld van de Rotary Grant geïnvesteerd wordt.

Vier opleidingsprogramma’s zullen meer dan 300 lokale mensen opleiden tot medische professional. Ze worden in 10 maanden opgeleid om nieuwe technieken in de praktijk te brengen. Sommigen onder hen worden zelfs getraind om andere mensen verder op te leiden, tot lang nadat het schip een nieuwe bestemming aandoet.

Zo betekent Mercy Ships een grote en blijvende impact de lokale gezondheidszorg en honderden mensen. Een fantastische bijdrage dus, voor een duurzame ontwikkeling in Kameroen.

“De beste manier om gelukkig te zijn, is om iemand gelukkig te maken”

Chris Van Der Schueren, voorzitter Rotary Club Antwerpen Noord, benadrukte dat het fantastisch is om het jaar waarin de club 60 jaar bestaat, af te kunnen sluiten met een “global grant”. Grote dank gaat uit naar de bezieler van het eerste uur, Dirk Nuytten, die ongelooflijk veel energie en tijd in dit project heeft gestoken. Als dank hiervoor, overhandigde de gouverneur hem de onderscheiding van ‘Paul Harris fellow’, een eerbetuiging vernoemd naar de oprichter van Rotary.

Dirk Nuytten voelde zich vereerd. Zijn algemene conclusie luidt:“De beste manier om gelukkig te zijn, is om iemand gelukkig te maken. Laat dat nu juist de sterkte van Rotary zijn, dat je je kan inzetten voor anderen.”

Vrijwillig voorzitter van Mercy Ships Bert van Dijk dankte de aanwezigen voor dit initiatief dat enkel succesvol was door een fantastische samenwerking, groot enthousiasme en indrukwekkend doorzettingsvermogen van alle deelnemers. Door de acties zijn er vele vriendschappen versterkt en gesloten.

Mercy Ships bedankt iedereen die aan dit project meewerkte.