Mercy Ships Sierra Leone

Sierra Leone zet stappen richting een betere gezondheidszorg

Artikel door Dr. med. Mustapha S. Kabba, plaatsvervangend hoofd medische dienst voor klinische diensten, Ministerie van Volksgezondheid en Hygiëne, Sierra Leone.

Dagelijks merken onze mensen in Sierra Leone dat er enorme uitdagingen zijn in de gezondheidszorg van het land. We merken hoe groot de verschillen tussen werelddelen zijn; hoe op sommige plekken de zorg goed is geregeld en op andere plekken helemaal niet. In Sierra Leone merken we dat er een ernstig gebrek is aan deskundig personeel dat nodig is voor een betere gezondheidszorg in het land. Dit betreft met name de chirurgische zorg. 

Chronisch tekort

Sierra Leone heeft, met een populatie van meer dan 8 miljoen mensen, maar ongeveer vijf algemene chirurgen. Per 100.000 mensen zijn er dus maar 0.0625 chirurgen beschikbaar. Dit feit maakt dat Sierra Leone 880 keer minder chirurgen per persoon heeft dan de Verenigde Staten (55 per 100.000), en 2128 chirurgen minder per persoon dan in het Verenigd Koninkrijk (133 per 100.000). Er is een enorme kloof; en het tekort wordt nog schokkender als we kijken naar pediatrie of neurochirurgie.

Deze tekortkomingen zorgen vooral voor problemen op het platteland, waar chirurgische zorg verleend moet worden door gezondheidsmedewerkers. Hoewel zij onder uitdagende omstandigheden indrukwekkende prestaties leveren, zoals blindedarmoperaties en keizersneden, missen zij de uitgebreide training die nodig is om complexe operaties uit te voeren. De impact op de veiligheid van de patiënten en resultaten is zorgwekkend en moet aangepakt worden.

Dit chronische tekort aan chirurgische specialisten kan niet los gezien worden van de bredere uitdaging om medisch talent binnen onze grenzen te houden. Als we terugkijken in de geschiedenis zien we dat veelbelovende professionals zich vooral lieten opleiden in het buitenland en vervolgens daar een praktijk begonnen. Dit leidde helaas tot een afname van capabele medische professionals in ons land.

(Lees verder onder de foto)

Kabba Mercy Ships Sierra Leone

Dr. Mustapha S. Kabba is plaatsvervangend hoofd medische dienst voor klinische diensten, Ministerie van Volksgezondheid en Hygiëne.

Duurzame strategie

Ondanks deze ernstige uitdagingen blijft Sierra Leone zich onverminderd inzetten om het gezondheidssysteem te verbeteren. De regering werkt aan het opleiden en het behoud van lokale medische specialisten. Een belangrijke mijlpaal was de oprichting van het Postgraduate College of Health Specialties in 2016. Deze school focust zich op het talent in het land en probeert te voorkomen dat professionals die naar het buitenland gaan voor een opleiding niet terugkeren. Deze aanpak biedt een duurzame strategie voor het opbouwen van een sterk netwerk van lokale gezondheidsprofessionals die al tijdens hun opleiding een bijdrage kunnen leveren aan de gemeenschap.

‘Geen enkele andere samenwerking heeft zoveel impact gehad’

Het creëren en behouden van een sterk gezondheidssysteem gaat echter verder dan het opleiden van artsen. Het vereist een totale aanpak die bestaat uit het creëren van een gunstig klimaat, het voorzien in moderne infrastructuur en het investeren in geavanceerde medische apparatuur. Hierin wordt de samenwerking tussen de nationale inzet en internationale samenwerkingen cruciaal. Geen enkele andere samenwerking heeft zoveel impact gehad als die met Mercy Ships.

Meer dan operaties

De aankomst van de Global Mercy in de haven van Freetown betekent meer dan tijdelijke operaties: het zal ons dichter bij ons doel van verbeterde toegang tot chirurgische zorg en chirurgische opleiding brengen. De focus van deze samenwerking ligt niet alleen op het bieden van chirurgische hulp, maar ook op het bijdragen aan het bredere chirurgische ecosysteem door middel van trainingsprogramma’s en de ontwikkeling van infrastructuur.

De impact van Mercy Ships reikt verder dan de aanwezigheid van een schip in Sierra Leone. Met vijf eerdere werkperiodes, waarvan de eerste in 1993, zijn de verbeterde gezondheidszorgsystemen en gemeenschappen het bewijs van de blijvende kracht van Mercy Ships. We hopen dat het nog beter zal worden, ook omdat er al meer dan 3.000 patiënten geregistreerd zijn om een gratis behandeling te krijgen op de Global Mercy. In de 10 maanden dat het schip in Sierra Leone aangemeerd ligt zullen dit er nog veel meer worden.

Deze samenwerking met Mercy Ships is een belangrijk onderdeel van een groter geheel. We streven naar universele gezondheidszorg voor alle inwoners van Sierra Leone, dit is onze kern en belangrijkste prioriteit.

Mensenrecht

Gezondheidszorg, inclusief toegang tot chirurgie, is een mensenrecht; geen luxe. Wij willen dat iedereen toegang heeft tot betaalbare gezondheidszorg, ongeacht economische status. Onze regering is vastbesloten om de meest kwetsbare inwoners te beschermen en erkent dat een gebrek aan toegang tot betaalbare zorg mensen tot armoede kan drijven.

Een goed voorbeeld van deze toewijding blijkt uit de opzet van een ziektekostenverzekering genaamd ‘Salone Health Insurance’. Deze is ontworpen om betaalbare gezondheidszorg te bieden aan iedereen, waarbij de armere inwoners van onze samenleving worden beschermd, die op dit moment nog steeds zelf hun medische behandelingen moeten betalen.

‘Het aanmeren van de Global Mercy is een mijlpaal op deze reis’

Om het samen te vatten: Sierra Leone bevindt zich op een kritiek punt in de reis naar goede gezondheidszorg. De enorme uitdagingen waar we voor staan worden alleen overtroffen door onze vastberadenheid om ze te overwinnen. Het aanmeren van de Global Mercy is een mijlpaal op deze reis. Maar de reis zal doorgaan, ook na vertrek van het schip.

Onze visie is duidelijk: een gezonder en sterker Sierra Leone waar gezondheidszorg van hoge kwaliteit, inclusief chirurgische zorg, voor iedereen toegankelijk is. We blijven deze visie nastreven, gesteund door waardevolle partners zoals Mercy Ships. Samen zijn we op weg naar een betere gezondheidszorg, waar elke inwoner van Sierra Leone een gezonder en volwaardig leven kan leiden. Dit is onze zware reis; we zijn blij dat we hem niet alleen hoeven af te leggen.

Lees ook:

De Global Mercy komt aan in Sierra Leone voor een nieuwe werkperiode