Medisch vrijwilligerswerk: kom aan boord als arts, verpleegkundige of chirurg

Mercy Ships vaart op uitnodiging van regeringen naar havensteden in Afrika om er gratis medische hulp te bieden. Als u mee aan boord komt, kan u medisch vrijwilligerswerk verrichten in de volgende specialisaties:

De operaties gebeuren in de vijf operatiekamers op het schip. Op de ziekenzalen aan boord staan ruim tachtig bedden waar patiënten kunnen herstellen. Op de kade staan tenten waarin de vooronderzoeken en ambulante hulp plaatsvinden. De hulpverlening richt zich vooral op behandeling van tumoren, orthopedie, reconstructieve plastische chirurgie, cataract, fisteloperaties en tandheelkundige hulp.

De tandheelkundige zorg vindt plaats in de tandkliniek in de stad waar het schip verblijft, alsook de oogkliniek (oogmetingen). De oogoperaties zelf gebeuren aan boord.

Daarnaast is er aan land ons HOPE Center, Hospital Outreach Patient Extension, een kliniek waar patiënten kunnen verblijven om vooraf aan te sterken of verder te herstellen voordat ze de (lange) reis naar huis maken. Als medische vrijwilliger werkt u aan boord, op de kade of aan land, afhankelijk van uw functie.

Het ziekenhuisschip is uitermate modern en professioneel ingericht en uitgerust. Vrijwilligers geven aan dat het werk gelijkt op dat van thuis en dat de apparatuur modern is. Het schip is bovendien een veilige en hygiënische omgeving om te werken.

LEES OOK:

  • Meer informatie nodig over medisch vrijwilligerswerk bij Mercy Ships? Mail dan naar vrijwilliger@mercyships.be
  • Benieuwd naar de beschikbare posities als medisch vrijwilliger? Neem een kijkje op apply.mercyships.org
  • Verder lezen over vrijwilligerswerk bij Mercy Ships? Dat kan hier

Veel gestelde vragen

Voor alle vrijwilligers die in direct contact staan met de patiënten is er medische werkkleding (scrubs) aan boord. Je mag ook je eigen scrubs meenemen. Deze moet je, in tegenstelling tot de scrubs aan boord, zelf wassen. Het is voor OK-personeel aan te raden om eigen OK-schoeisel mee te nemen.
De Africa Mercy ligt elk jaar voor een werkperiode van tien maanden (augustus-juni) in dezelfde haven. In de zomer gaat het schip twee maanden naar Gran Canaria (Las Palmas) voor onderhoud. De komende jaren doet de Africa Mercy de volgende landen aan: 2019-2020: Senegal (Dakar) 2020-2021: Liberia (Monrovia)
Elke werkperiode worden er zo’n 200 dagwerkers aangenomen uit het land zelf. Zij komen alleen overdag aan boord en werken bijvoorbeeld als vertaler of in de keuken of eetzaal. Een deel van de bemanningsleden werkt samen met de dagwerkers. Hoe vaak en met welke regelmaat hangt af van de functie.
Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, mits je je houdt aan de veiligheidsregels van de Ship Security Officer (SSO). Voordat de Africa Mercy in een land in Afrika arriveert, heeft het voorbereidingsteam onder meer al een lijst met activiteiten opgesteld voor de vrijwilligers aan boord. Er zijn bijvoorbeeld zwembaden van hotels waar gebruik van gemaakt kan worden. Er is een lijst met markten, leuke restaurants en interessante lokale bezienswaardigheden. Ook zijn er stranden, hoewel daar meestal niet gezwommen mag worden. Je kunt mee met de verschillende Mercy Ministries, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek gaat bij een weeshuis, dovenschool of het HOPE Center. Heb je een specifieke vraag over een trip die je wilt plannen, neem dan contact op met iemand van de bemanning via het forum op mymercy.mercyships.org. Op het schip zelf zijn ook tal van activiteiten mogelijk. Op dek 8 bevindt zich een (klein) zwembad. Ook is er een internetcafé en een grote bibliotheek met boeken en dvd’s. Er is een ‘huiskamergedeelte’ waar je spelletjes kunt doen, puzzelen, bijkletsen (door te skypen met het thuisfront) of mailen. Of je kunt terecht in het (jawel!) Starbuckscafé. Voor de muziekliefhebber: er zijn een vleugel en verschillende andere muziekinstrumenten aanwezig. Ook kun je fitnessen in een kleine fitnessruimte. ’s Ochtends wordt er door veel mensen hardgelopen op de kade.
Dit is afhankelijk van de functie. Vanaf twee weken tot minstens twee jaar. Als je voor langer dan tien maanden aan boord gaat, wordt je gevraagd het Onboarding programma te volgen in Texas (dit duurt zes weken). Een getrouwd persoon kan zonder partner maximaal drie maanden aan boord.