• Medisch vrijwilligerswerk Mercy Ships

Kom aan boord als medisch specialist

Mercy Ships vaart op uitnodiging van regeringen naar havensteden in Afrika om er gratis medische hulp te bieden. Als u mee aan boord komt, kan u medisch vrijwilligerswerk verrichten in de volgende specialisaties:

Dokters, verpleegkundigen en meer

Een ziekenhuis wordt niet alleen bemand door chirurgen, dokters en verpleegkundigen. Om onze medische ingrepen goed te laten verlopen, voor te bereiden en op te volgen tot de patiënt volledig is hersteld, worden onder meer ook de volgende functies ingevuld door vrijwilligers:

 • Anesthesisten
 • Sterilisatiemedewerkers
 • Biomedische technici
 • Laboranten
 • Kinesisten en handtherapeuten
 • Klinische diëtisten
 • Administratieve medewerkers
 • Apotheker
 • Ziekenhuisarts en arts voor de vrijwilligers
 • COVID-assistenten
Medisch vrijwilligerswerk

Dr. Jos Claes: Vlaams chirurg bij Mercy Ships

NKO-arts en hoofd- en halschirurg dr. Jos Claes was één van de eerste Belgen die als vrijwilliger medische hulpverlening aanbood en ingrepen uitvoerde op het ziekenhuisschip van Mercy Ships. In Guinee voerde hij dringende operaties uit bij hulpbehoevende patiënten.

“Het is gewoonweg fantastisch om mensen te kunnen helpen met de mogelijkheden en kennis die je hebt”

Waar ga je aan de slag?

De operaties gebeuren in de operatiekamers op het schip. Op de ziekenzalen aan boord staan bedden waar patiënten kunnen herstellen.

De Africa Mercy heeft 5 operatiezalen en 75 ziekenhuisbedden. Op de kade staan tenten waarin de vooronderzoeken plaatsvinden, revalidatie en poliklinische opvolging (fysiotherapie).

Het Hospital Outpatient Extension (HOPE) Center aan wal is er om onze patiënten een veilige, comfortabele verblijfplaats te bieden tussen medische afspraken door – een speciale plek vol leven, vreugde, genezing en dankbaarheid.

Het nieuwe schip, de Global Mercy, is in oppervlakte veel groter en heeft maar liefst 6 operatiezalen en 200 ziekenhuisbedden. De opname van nieuwe patiënten, revalidatie en poliklinische opvolging kan bijgevolg aan boord worden gedaan.

Op de Low Care Unit aan boord kunnen patiënten, die geen verpleegkundige hulp meer nodig hebben, verder herstellen.

Zorgen aan wal en duurzame hulp

De tandheelkundige zorg vindt doorgaans plaats in de tandkliniek in de stad waar het schip verblijft. Dit geldt ook voor de oogkliniek (oogmetingen). De oogoperaties zelf gebeuren aan boord. Let op: in 2023 zal er in Senegal omwille van de coronapandemie geen tandheelkundig programma plaatsvinden.

Als palliatieve zorgverpleegkundige werk je voornamelijk aan wal en bezoek je de patiënten in hun naaste omgeving.

Mercy Ships wil ook een duurzame impact nalaten via trainingen van lokale gezondheidsmedewerkers. Voor deze programma’s van Medical Capacity Building (MCB) worden ook vrijwilligers gezocht.

Als medische vrijwilliger werk je aan boord, op de kade of aan land, afhankelijk van jouw functie en afhankelijk van het schip waarop je verblijft 

Verder is het belangrijk om te weten dat…

 • Medische functies minstens twee jaar specifieke beroepservaring vereisen voorafgaand aan de applicatie.
 • Gepensioneerden bijgevolg niet meer in aanmerking komen, tenzij ze kunnen aantonen nog medisch actief te zijn na het pensioen.
 • Mercy Ships jammer genoeg geen medische stages aanbiedt voor studenten. Zij kunnen eventueel helpen in een niet-medische functie, bijvoorbeeld tijdens het zomerreces of als extra jaar na de studies, en op die manier al kennismaken met Mercy Ships.

Wil je graag aan boord komen werken maar is er geen functie die aansluit bij jouw vakgebied? Lees dan meer over onze algemene functies.

Zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger aan boord van onze ziekenhuisschepen? Schrijf je in voor een online infosessie!

Heb je vragen of hulp nodig?

 • Wil je graag meer informatie over medisch vrijwilligerswerk bij Mercy Ships of heb je vragen? Contacteer ons dan via vrijwilliger@mercyships.be of +32 3 275 40 30.