Topdokters Mercy Ships Gary Parker

Dr. Gary Parker: huischirurg van Mercy Ships

Dr. Gary Parker staat als Chief Medical Officer aan het hoofd van het medisch team aan boord van de Africa Mercy, het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Eén van zijn specialisaties is het opereren van uitzonderlijk grote gelaatstumoren. Niemand belichaamt Mercy Ships zoals dr. Gary dat doet. Dr. Gary Parker: “Eén derde van mijn tijd besteed ik aan kinderen die aangeboren afwijkingen hebben, zoals een gespleten lip en open gehemelte, en ook aan tumoren aan de kaken of in het hoofd/ halsgebied.”

30 jaar

Deze aandoeningen zijn levensbedreigend voor kinderen en volwassenen in heel Afrika. Als een baby bijvoorbeeld niet geopereerd wordt en het open gehemelte van het kleintje niet verholpen, dan kan het heel moeilijk eten of drinken uit een flesje. Onbehandelde tumoren kunnen uitgroeien en een leven in gevaar brengen. Een persoon met zo’n aandoening kan namelijk problemen krijgen met zijn ademhaling of bij het eten. Er is ook een sociaal aspect. Zelfs goedaardige tumoren kunnen in het gezicht woekeren tot grote misvormende gezwellen. Als volwassene wordt het onmogelijk om binnen de gemeenschap normaal te functioneren en velen worden verstoten.

Dr. Gary heeft zijn hele professionele leven doorgebracht bij Mercy Ships en zo meer dan 30 jaar ononderbroken en belangeloos de allerarmsten in Afrika geholpen. Hij en zijn echtgenote Susan hebben twee kinderen grootgebracht op het schip de Africa Mercy en die zijn net begonnen aan hun universitaire studies in de Verenigde Staten. Gary en Susan brengen nu meer tijd aan land door om hun kinderen te ondersteunen, maar keren nog regelmatig terug naar de Africa Mercy.

Volle moed

Dr. Gary: “Het is niet iedereen gegeven, maar tijdens mijn opleiding, had ik het gevoel dat ik het in mij had om deze gevallen op de juiste manier te behandelen. Ik had met mijn kennis mensen kunnen helpen in mijn eigen woonplaats. Maar ik had anderzijds ook een zeer sterk persoonlijk gevoel, dat wanneer ik die vaardigheden zou gebruiken en zou kunnen inzetten in een omgeving waar deze niet bestaan of voorhanden zijn, dat het een zeer groot verschil zou betekenen voor die mensen.”

“Het is mogelijk om deze mensen een normaal en gelukkig leven te bieden, niet alleen door gewoon een tumor te verwijderen, maar door ze een gezicht te geven dat er normaal en goed uitziet. Zo kunnen ze met volle moed terug in de samenleving stappen.”

De beroemdste woorden van Dr. Gary Parker zijn: “We kunnen de hele wereld niet veranderen, maar we kunnen de wereld van één persoon veranderen en vervolgens nog één en nog één…”