Mirjam-Hamer-screening-guinee

Een voorrecht om dit werk te mogen doen – Mirjam Hamer in Gert Late Night

Mirjam Hamer is onderzoeksverpleegkundige aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en legt u persoonlijk uit hoe patiënten geselecteerd worden voor een operatie aan boord. Ze mocht haar verhaal ook al delen in het praatprogramma Gert Late Night.

Mensen zoals jij en ik

Mirjam Hamer: “Ik ging onlangs vijf weken naar Guinee om er de screening te helpen organiseren. De screening, dat zijn enkele drukke weken vlak na de aankomst van het ziekenhuisschip in een nieuw land. In die eerste weken ben ik een van de personen die beoordeelt of de persoon voor mij in aanmerking komt voor een operatie van een vrijwillige chirurg of niet.”

Mirjam Hamer: “Het is prachtig om dat met de vrijwilligers van het schip te organiseren. Op zo’n dag moet je 6000 mensen zien, spreken en de aandacht geven die ze verdienen. Het is een dag waar vele inwoners uit Guinee op hebben gewacht: eindelijk hulp voor hun probleem. Het zijn duizenden mensen zoals jij en ik: zonen die hun moeder brengen, meisjes die hun kleine zusje op de rug dragen, moeders met kinderen.”

Mirjam Hamer: “Iedereen is er met dezelfde hoop: om eindelijk toegang te krijgen tot de medische hulp die ze nodig hebben. Ik dwing mezelf om niet naar de lange rij mensen te kijken achter de patiënt die voor mij staat. Of om op de klok te kijken en te bedenken hoeveel uren daglicht er ons nog rest. Om niet wanhopig te worden als ik besef dat deze mensen geen andere optie hebben dan Mercy Ships om hen te helpen. Het laat pure armoede zien, het toont de oneerlijke verdeling in de wereld.”

Harde keuzes

Mirjam Hamer: “We kunnen niet iedereen helpen, ik stuur mensen weg en zie de teleurstelling op hun gezicht wanneer ze wegstappen. Dat is heftig, maar aan het einde van de dag realiseer ik me dat er wel honderden nieuwe mogelijke patiënten zijn waar ik tegen mocht zeggen: “ja, we kunnen je helpen”. Zij vertrekken met een glimlach en hernieuwde hoop, klaar voor hun eerste afspraak op het ziekenhuisschip.”

Mirjam Hamer: “Dat maakt het het allemaal waard. Het is een voorrecht om dit werk te doen. Ik ben trots dat een organisatie als Mercy Ships zich in blijft zetten om kosteloze en veilige operaties beschikbaar te maken voor mensen die daar anders geen toegang tot hebben.”