Marc Merckx Mercy Ships vrijwilliger

Vrijwilliger Marc: Het werk aan boord was voor mij een inspirerende ervaring

Marc Merckx, vrijwillig Project Assistant op de Global Mercy, aan het woord

“Het was voor mij een inspirerende ervaring vanwege de diversiteit van de mensen aan boord, en de gesprekken en ervaringen die ongedwongen uitgewisseld worden. Maar ook om een organisatie, die grotendeels op vrijwilligheid is gebaseerd, zo professioneel en passioneel bezig te zien met zulk een mooi doel.”

Een tweetal jaar geleden ben ik gestopt met werken, na een zo goed als volle loopbaan als commercieel directeur bij een internationaal bedrijf. Dat was een bewuste keuze, maar ik wilde graag actief blijven, zij het op een andere manier. Iets zinvol doen voor de maatschappij, het sociale contact behouden en nieuwe contacten maken waren daarbij enkele van mijn doelen.

Via een vriendin die oogarts is kwam ik te weten dat Mercy Ships een nieuw schip zou afwerken in de Antwerpse haven. Ik heb ingenieursstudies gedaan en had ook al heel wat doe-het-zelf ervaring opgedaan, dus ik dacht: Waarom niet! Zo ben ik in oktober 2021 begonnen op de Global Mercy die toen aangemeerd lag in de haven van Antwerpen. Ik had nog nooit op een schip gewerkt, dus dat was een heel nieuwe ervaring.

(Lees verder onder de foto)

Marc Merckx Mercy Ships

Vrijwilliger Marc voor het ziekenhuisschip de Global Mercy, waar hij eind 2022 aan boord ging.

Project Assistant

Het schip leren kennen, met al zijn gangen, doorgangen, trappen, zalen, ruimten, dekken, kajuiten was op zich al een uitdaging. En ook de mensen aan boord leren kennen, wat hun functies zijn en hoe men georganiseerd is aan boord is belangrijk. Als Project Assistant moest ik alle installaties aan boord leren kennen, net als de verschillende engineering werken die gepland stonden, de technische uitrusting voor de operatiekwartieren, de ziekenzalen, het sanitair, de elektriciteit, de back-up systemen, IT en nog veel meer. En zo duurde het wel een weekje of twee vooraleer ik helemaal mijn weg kende op het schip.

Binnen het team van Project Assistants (zo heet het team van vrijwilligers die de technische klussen doet) is er veel kameraadschap en worden er veel ervaringen gedeeld. Je merkt dat het een hechte gemeenschap is. En hoewel er toch wel wat komen en gaan is aan boord, kennen veel mensen elkaar van eerdere ontmoetingen. Ze delen allemaal hun passie voor de missie van Mercy Ships, en die is om de armsten van deze wereld hoop en genezing te brengen.

Uiteenlopende taken

Het werk dat ik aan boord gedaan heb was helemaal anders dan in mijn professioneel leven. Het ging om technische klussen, waarbij ervaring met zagen, slijpen, boren, elektriciteit, metaal, hout goed van pas kwam. Zo bijvoorbeeld het aanbrengen van ‘unistrut’ profielen in alle zalen van de ziekenhuisdekken om op die manier alle bedden, apparatuur, tafels, stoelen stevig te kunnen bevestigen en verankeren voor tijdens de vaart. Of het aanpassen van alle bedden om in deze profielen geklikt te kunnen worden.

In de klaslokaaltjes en in de school hebben we tientallen borden opgehangen. Verder werden er speciale systemen op maat gemaakt om de lange en zware onderzoekslampen mee aan de wanden te bevestigen in de consultatiekamers. Ook de ‘deckheads’ of plafondtegels moesten in een aantal ruimten vervangen worden door akoestische tegels. En ook kleinere klussen waren deel van mijn werk, zoals het afschermen of beschermen van kabels, of een kleine studie maken van een veiligheidsprobleem dat gemeld werd.

(Lees verder onder de foto)

Marc Merckx, vrijwilliger op de Global Mercy bij Mercy Ships.

Als Project Assistant stond Marc in voor uiteenlopende technische klussen aan boord.

Voldoening

Het werk is dus best divers. En wanneer de klus op zijn einde loopt, ga je actief op zoek naar de volgende taak of neem je even tijd om wat op te ruimen of het materiaal terug te brengen of te herstellen. Er is trouwens een ruime voorraad van handgereedschappen en materiaal aan boord. De man die deze voorraad beheert, alsook de vaste timmerman, zijn altijd bijzonder behulpzaam met raad en daad. Dat geldt trouwens voor iedereen aan boord van het schip. Wanneer de klus af is, krijg je ook altijd heel positieve feedback. Het werk dat je doet is altijd wel goed of nuttig voor iemand, dus dat schenkt veel voldoening.

Divers team

Ik had voordien een viertal maanden gewerkt in Antwerpen en ben recent dus ook in Tenerife drie weken gaan bijspringen. En graag doe ik dat later nog eens, om het doel van Mercy Ships te ondersteunen en ook om de mensen terug te zien. En als het kan ook wanneer het ziekenhuisschip operationeel is en er patiënten zijn.

Het was voor mij een inspirerende ervaring, en dan vooral vanwege de diversiteit van de mensen aan boord. De gesprekken en ervaringen die ongedwongen uitgewisseld worden, maar ook de organisatie leren kennen die volledig op vrijwillige krachten werkt, zo professioneel, passioneel en met zo’n mooi doel, was heel fijn.

Over de functie Project Assistant:

Als Project Assistant ben je verantwoordelijk voor:

• De installatie en/of aanpassing van apparatuur aan boord
• Assisteren bij structurele, mechanische en elektrische installaties en/of aanpassingen
• Waar nodig assisteren bij algemeen onderhoud

Is deze functie iets voor jou? Laat het ons weten via vrijwilliger@mercyships.be


> Heb jij net als Marc zin in een buitengewone ervaring als vrijwilliger bij Mercy Ships? Kijk hoe jij kan helpen.