Mercy Ships vrijwilliger Sven Verret

Elektricien Sven Verret zet technische kennis in voor Mercy Ships

De Belgische elektricien Sven Verret, werkzaam bij baggerbedrijf DEME, zette een bijzondere stap in zijn carrière. Hij besloot zijn technische kennis in te zetten als vrijwilliger op de Global Mercy, het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld.

Van baggerschepen naar humanitaire missie

Sven Verret begon zijn loopbaan na zijn afstuderen als Master in elektrotechniek aan de KU Leuven. Na een periode bij Infrabel zocht hij een meer praktijkgerichte uitdaging en kwam hij terecht bij DEME. Hij werkte onder andere op het baggerschip Pearl River in Egypte en later op de Bonny River in Ivoorkust. Toch bleef er een wens knagen: iets betekenen voor anderen.

“Mijn leven liep op rolletjes: een goede job, een appartement, een stabiele toekomst. Maar ik wilde iets doen wat niet alleen om mij draaide”, vertelt Sven. Een vriend, die vrijwilligerswerk deed in een ziekenhuis in Dakar, bracht hem op het idee om Mercy Ships te verkennen. Zijn ervaring in de maritieme sector maakte hem een ideale kandidaat, en hij besloot zes weken als technicus aan boord van de Global Mercy te werken, die op dat moment aangemeerd lag in Freetown, Sierra Leone.

(Lees verder onder de foto)

Mercy Ships vrijwilliger Sven Verret

Een indrukwekkend schip vol vrijwilligers

De aankomst in Freetown was voor Sven een onvergetelijke ervaring. “Na een vlucht vanuit Brussel en een tocht per taxiboot door de nacht zag ik plots de Global Mercy opdoemen. Het schip leek wel een cruiseschip met zijn elf dekken en de tientallen terreinwagens die ernaast geparkeerd stonden.”

Aan boord trof hij een team van tientallen elektriciens, in tegenstelling tot de kleine teams waarmee hij bij DEME werkte. De dagelijkse routine was strak georganiseerd, met een ochtendvergadering onder leiding van Chief Electrician Renier Marx. “Het schip is enorm goed beheerd. Werkorders en reserveonderdelen zijn makkelijk te vinden, waardoor het werk efficiënt verloopt.”

Zijn taken waren divers: van het vervangen van kabels in de machinekamer tot het oplossen van storingen in het branddetectiesysteem. “De grootste uitdaging was niet per se technisch, maar eerder de schaal van het schip”, legt hij uit. “Waar de ‘Bonny River’ enkele airconditioningunits heeft, beschikt de Global Mercy over honderden systemen. Ook de tienduizenden lampen en stopcontacten maken het werk complexer.”

(Lees verder onder de foto)

Mercy Ships vrijwilliger Sven Verret

De impact van Mercy Ships

Naast het werk had Sven de kans om het leven aan boord en de impact van Mercy Ships van dichtbij mee te maken. “Elke ochtend zag ik kinderen met hun rugzakjes op weg naar de school aan boord. En in de weekenden speelden we bordspellen met de patiënten. Het maakte het verblijf extra bijzonder.”

Maar wat hem het meest bijbleef, waren de patiënten zelf. “Sommige kinderen hadden na operaties nog grote verbanden op hun gezicht en nek. Op die momenten besef je waarom je hier bent. Het is indrukwekkend hoe zo’n groot schip met alleen maar vrijwilligers kan opereren dankzij donaties en sponsors zoals DEME.”

(Lees verder onder de foto)

Mercy Ships vrijwilliger Sven Verret

Een ervaring om nooit te vergeten

Sven zou het iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. “Toen ik mijn collega’s vertelde over mijn plannen, waren ze verrast, maar uiteindelijk kreeg ik veel steun. Ik hoop dat ik anderen heb geïnspireerd om ook iets bij te dragen.”

Zijn ervaring op de Global Mercy heeft zijn kijk op de wereld veranderd. “Deze ervaring opent je ogen over hoeveel geluk we hebben met alle luxe in het leven en alle dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Ik denk er zelfs over om het nog eens opnieuw te doen!”

> Geïnspireerd door het verhaal van Sven? Kijk hoe ook jij kan helpen als vrijwilliger bij Mercy Ships.

Mercy Ships vrijwilliger Sven Verret