Mercy Ships kinderziekenhuis

Eerste kinderziekenhuis in Guinee ontvangt eerste patiënten

Herinnert u zich Guinee nog? In 2018-2019 lag de Africa Mercy hier een jaar lang aangemeerd. Meer dan 2.000 patiënten kregen een levensreddende behandeling aan boord. Toen viel al op dat velen er zeer erg aan toe waren. Guinee is dan ook één van de armste landen ter wereld en toegang tot medische zorg is er nagenoeg onbestaand voor gewone mensen. De afgelopen jaren bouwde Mercy Ships daarom het eerste kinderziekenhuis van Guinee. Dankzij de steun van onze donateurs is dit project vandaag werkelijkheid geworden. Mercy Ships kan nu in Guinee blijvend gratis en professionele geneeskundige zorg aanbieden, dag na dag, óók als ons ziekenhuisschip er niet is.

Baby Mory

In een vrolijk ingerichte ziekenhuiskamer in Dubréka, Guinee wordt baby Mory onderzocht door een kinderchirurg. Hij stelt de gespannen ouders van Mory gerust met een duim omhoog. Alles is goed! Toen de chirurg Mory een paar maanden geleden voor het eerst zag was hij ernstig ondervoed en had hij gevaarlijk ondergewicht. Na een aantal behandelingen en afspraken met de arts heeft hij een gezond gewicht bereikt. Mory kan nu naar huis, tot grote opluchting van zijn ouders.

Dit soort onderzoeken voor kinderen zijn normaal in veel delen van de wereld, maar in Guinee is het iets heel nieuws. Vóór 2023 waren er geen gezondheidscentra voor kinderen in dit land. Met een populatie van 13 miljoen mensen, waarvan de helft jonger is dan 15 jaar, is er een ernstig tekort aan medische zorg. Reguliere medische controles en dringende chirurgische zorg waren niet ingericht op zorg voor kinderen. In de meeste gevallen moesten families die medische hulp nodig hadden hun kind naar het buitenland brengen of ongespecialiseerde lokale hulp zoeken, allemaal met veel risico’s. Meestal was er helemaal geen hulp voor hen.

GNX230411 HOPE IGNITED SACRE COEUR CB001 HI 1
Baby Mory kan gelukkig weer naar huis.

Versnipperde zorg

‘Wat we zagen waren enorme tekorten en versnipperde zorg voor kinderen’, vertelt Rachel Jamison, medisch directeur van Hope Ignited. ‘Met andere woorden: een kind dat bijvoorbeeld leed aan een veelvoorkomende ziekte als HIV of tuberculose, zou naar 5 of 6 verschillende plekken moeten voor allerlei testen en behandelingen. De armoede in dit land is helaas zo groot dat het voor de meeste ouders niet mogelijk is om hun kind naar vijf verschillende locaties te brengen.’

Rachel en haar man Adam zagen potentie voor een andere toekomst van Guinee. In deze toekomst zouden kinderen snelle, veilige en betaalbare zorg kunnen krijgen in hun eigen land. Een toekomst waarin ouders geen onoverzienbare beslissingen meer hoefden te maken. Met Adams achtergrond in elektrotechniek en de expertise van Rachel als kindercardioloog wilden zij het eerste kinderziekenhuis van Guinee bouwen.

GNX230411 HOPE IGNITED SACRE COEUR CB007 HI 1
Rachel en Adam Jamison van Hope Ignited.

Handen ineengeslagen

Het was een mooie droom, maar de financiën zorgden ook voor uitdagingen. Rachel en Adam lieten hun idee zien aan Don en Deyon Stephens van Mercy Ships. Meer dan 40 jaar geleden hadden zij hun eigen droom, die uitmondde in een organisatie die inmiddels meer dan 1,2 miljoen mensen heeft bereikt met medische zorg. Mercy Ships besloot om Rachel en Adam te helpen om hun project realiteit te maken.

‘We zijn heel dankbaar voor de manier waarop Mercy Ships ons heeft geholpen om hoop en genezing te brengen in Guinee. We praatten al vroeg met Mercy Ships over onze visie en wat we wilden doen. Het werd snel duidelijk dat deze samenwerking een succes zou worden, vooral door de focus op medische capaciteitsbouw.’ De visie van Mercy Ships is duidelijk: levens veranderen en landen dienen. Door samenwerkingen met organisaties als Hope Ignited kan Mercy Ships deze levensveranderende missie naar landen als Guinee brengen.

Nieuwe hoop voor ouders

In 2023 stapten de eerste patiënten over de drempel van het Sacre Coeur-ziekenhuis. Ze werden verwelkomd door de Guinese staf, die wordt opgeleid om het ziekenhuis in de toekomst over te nemen. Zo kunnen gezinnen zoals dat van Mory nu de gespecialiseerde pediatrische zorg krijgen die ze nodig hebben. Nog voordat de officiële opening had plaatsgevonden, stonden er al mensen in de rij voor het ziekenhuis. De bouw had gezorgd voor een opleving van nieuwe hoop voor ouders in het dorp en dorpen er omheen.

‘Ik denk dat we niet beseffen hoe groot de impact is’
– Rachel Jamison, Hope Ignited

‘We zagen dat mensen hier erg blij waren. Ze zijn heel trots dat ze nu een kinderziekenhuis in hun dorp hebben. Als je met mensen in dit gebied praat, vertellen ze je dat dit een van de beste dingen is die hen ooit is overkomen,’ zegt Rachel. ‘Voor ons als westerlingen klinkt dit heel gek omdat wij het gewend zijn om overal zorg voor kinderen beschikbaar te hebben. Ik denk dat we niet doorhebben hoe groot de impact op ouders is als zij weten dat hun kind gezond kan opgroeien.’

Nu het kinderziekenhuis operationeel is, kunnen baby’s zoals Mory vanaf de geboorte preventieve en interventionele zorg ontvangen. Ze kunnen behandeld worden door pediatrische specialisten, die zich allemaal inzetten om hun gespecialiseerde training door te geven aan anderen. Door partnerschappen zoals deze, zullen meer kinderen dan ooit de kans krijgen op een gezonde, vitale jeugd in Guinee.

GNX230411 HOPE IGNITED SACRE COEUR CB008 HI 1
Sacre Coeur, het eerste kinderziekenhuis in Guinee is vandaag operationeel.

Waarom bouwde Mercy Ships een kinderziekenhuis in Guinee?

  • Guinee (hoofdstad: Conakry) behoort tot de armste landen ter wereld. 
  • 25% van de bevolking moet rondkomen met minder dan 1,5 euro per dag.
  • Meer dan de helft van de 13 miljoen inwoners is jonger dan 15 jaar.
  • Het land is ongeveer even groot als het Verenigd Koninkrijk.
  • In het hele land zijn er nog geen 20 kinderartsen. Een kindercardioloog is er zelfs niet.
  • De kindersterfte onder vijf jaar behoort in Guinee tot de hoogste ter wereld.