Artikel palliatieve zorgen training Mercy Ships

‘Iedereen verdient een waardig einde’

In de 10 maanden dat we in een Afrikaans land zijn, voeren onze vrijwillige chirurgen verschillende operaties en medische trainingen uit. Maar naast onze reguliere operaties en medische trainingen willen we ook hoop en genezing bieden aan de mensen die we niet met een operatie kunnen helpen.

Wat met de mensen die een kwaadaardige tumor hebben of die terminaal ziek zijn? Voor die mensen zetten we ons programma palliatieve zorg in. Daarin geven we praktische zorg en steun aan mensen en families die lijden aan een terminale ziekte. Binnen dit programma geven we ook trainingen aan lokale medische gezondheidswerkers, zodat zij in de toekomst hun patiënten beter kunnen begeleiden en ondersteunen.

Hoop en genezing voor terminaal zieke patiënten

33 medische professionals (waaronder farmaceuten, verpleegkundigen, dokters en sociaal dienstverleners) namen deel aan de tweede training palliatieve zorg (Medical Capacity Building), die Mercy Ships verzorgde in Senegal. Tijdens dit programma leren de professionals hoe ze terminaal zieke patiënten en hun familie beter kunnen behandelen en verzorgen. Een belangrijk onderdeel van ons werk, dat niet altijd even goed uitgelicht wordt.

Hoe Mercy Ships werkt

Mariam Ibrahim uit Ghana is palliatieve verpleegkundige bij Mercy Ships. Zij leidde de sessie over het houden van slechtnieuwsgesprekken binnen dit programma. Zij leerde de professionals dat eerlijkheid en openheid centraal moeten staan binnen de gesprekken met een patiënt en zijn of haar familie.

Palliatieve zorgen Mercy Ships blog

‘Wanneer iemand ziek wordt – specifiek als het om kanker of HIV gaat – en er geen hoop meer is op een lang leven, dan verdient hij of zij het nog steeds om waardig richting het levenseinde te gaan. Alles in hun omgeving, de psychologische factoren en hun emotionele trauma hebben zorg nodig’, zegt apotheker Dr. Assane Ka. ‘Ik wilde dit programma volgen om palliatieve zorg beter te kunnen begrijpen, want er wordt in ons land niet genoeg aandacht aan besteed, terwijl de vraag ernaar zo ontzettend groot is’.

Palliatieve zorgen Mercy Ships blog

‘Het is goed om erover te praten en bepaalde theorieën aan te horen, maar het is ook belangrijk om het in de praktijk toe te passen’ zegt sociaal hulpverlener en deelnemer Aissata Diallo. ‘Ik ga op zoek naar manieren hoe we dit als team en door ons individuele werk kunnen toepassen en elkaar kunnen helpen. Door elkaar te vertrouwen en met elkaar samen te werken, kunnen we palliatieve zorg tot iets moois maken binnen ons land’.

Palliatieve zorgen Mercy Ships blog

Dr. Junior Mbayo is longarts in opleiding bij een lokaal ziekenhuis. Hij behandelt patiënten met longkanker en ongeneeslijke ziektes. Zijn deelname aan dit palliatieve zorg-programma ondersteunt hem in zijn wens om echt naast zijn patiënten te kunnen staan. ‘Ik ga mijn collega’s aanmoedigen om hun communicatie met patiënten te verbeteren en een onderlinge vertrouwensband te creëren, zodat de patiënten meer met ons durven te delen’.

Verder lezen