Goed doel Afrika

De Africa Mercy is aangemeerd in Dakar

Sinds deze zomer ligt de Africa Mercy in Senegal. Ons ziekenhuisschip zal er 10 maanden lang aanmeren om dringende medische hulp te bieden.

Senegal in cijfers

Senegal is op politiek vlak één van de meest stabiele landen van West-Afrika en kent een gestaag verbeterende economie. Desondanks staat het land nog steeds op de 164plaats op de Human Development Index van de VN. Senegal behoort tot de de landen ten zuiden van de Sahara, waar meer dan 93% van de bevolking geen toegang heeft tot veilige en betaalbare chirurgie.

Een groot deel van de ruim 14 miljoen inwoners van Senegal heeft te kampen met malaria, wijdverbreide armoede en een hoge kindersterfte. 1 op de 11 kinderen bereikt er de volwassen leeftijd niet en wijdverbreide ondervoeding maakt het moeilijker voor kinderen om te herstellen van ziekten.

Mercy Ships wil ook tijdens deze nieuwe missie niet alleen medische hulp bieden. Wij geloven in het stimuleren van duurzame verandering in elk land waar we worden uitgenodigd. Zo leiden we lokale medische professionals op, organiseren we landbouwcursussen en verbeteren we de plaatstelijke medische infrastructuur.

Senegal Mercy Ships Africa Mercy

Dakar en het binnenland: een groot contrast

De hoofdstad van Senegal, Dakar, heeft een stedelijk centrum dat merkbaar steeds meer vooruitgang boekt. Een duidelijk teken hiervan is dat er goede ziekenhuizen en tandheelkundige voorzieningen zijn. Dit geeft een groot aantal inwoners van de stad toegang tot gezondheidszorg, wat uitzonderlijk is in vergelijking met andere Afrikaanse landen.

Maar ondanks dit bemoedigende beeld zijn er buiten Dakar nog veel mensen die nog geen toegang hebben tot goede medische zorg. Een snelle reis naar het binnenland van Senegal laat een ander beeld zien dan de hoofdstad. De binnenlanden beschikken niet over de moderne gezondheidszorg en infrastructuur van de hoofdstad. Juist daar lijden nog veel mensen onder aandoeningen die te verhelpen zijn, als ze maar toegang zouden hebben tot medische zorg.

Onze doelstellingen

Mercy Ships richt zich voor de komende werkperiode voornamelijk op het aantrekken van patiënten uit de afgelegen gebieden van Senegal, waar de chirurgische nood nog extreem groot is. Het doel is dat straks 75% van alle patiënten op de Africa Mercy uit het binnenland van Senegal afkomstig is. De screeningslocaties zijn dan ook verspreid over het hele land.

Onze concrete doelstellingen:

  • Evalueren en behandelen van 2000 à 3000 patiënten voor oogaandoeningen en ziekten
  • Het bieden van operaties voor zo’n 1350 patiënten aan boord van de Africa Mercy, inclusief 55 pediatrische operaties
  • Opleidingen pediatrische anesthesie voor bijna 100 lokale professionals
  • EHBO-cursussen voor een 80-tal personen
  • Cursussen in regionale ziekenhuizen om vaardigheden te verbeteren en nieuwe medische technieken te delen op nationaal niveau
  • Opleidingen chirurgie voor lokale chirurgen
  • Cursussen pijnmanagement voor een 96-tal artsen en verpleegkundigen
  • ‘Training of Trainers’-cursussen, zodat de professionals die we ter plaatse trainen hun nieuwe vaardigheden kunnen delen met hun collega’s

Senegal Mercy Ships

Met deze manier van werken sluit Mercy Ships naadloos aan bij het ‘Emerging Senegal Plan’ van de overheid in het land. Dit plan heeft als doel om de gezondheidszorg in Senegal verder uit te bouwen, de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de capaciteit te verhogen. Mercy Ships zal in de periode 2019 – 2020 zij aan zij met de overheid van Senegal samenwerken. Het doel is het verlenen van urgente medische zorg, het werken aan capaciteitsopbouw en het realiseren van een nationaal chirurgisch plan.

Droom voor de toekomst

Met al deze ontwikkelingen in Senegal komt de droom die Mercy Ships al veertig jaar heeft langzaam dichterbij: onszelf overbodig maken in Afrika.

De ervaringen die we in 2019–2020 in Senegal zullen ons bagage geven voor toekomstige werkperiodes, voor andere landen in Afrika (zoals bijvoorbeeld Tanzania) waar we deze kennis nuttig kunnen inzetten. Wij kijken alvast uit naar een uitdagende, spannende maar vooral hoopvolle werkperiode in Senegal.

MEER LEZEN:

  • Op deze website vind je meer informatie over onze missie in Senegal
  • Zin om mee aan boord te komen in Senegal? Lees dan hier verder