Mercy Ships Samory, maxillofacial patient, after having his facial tumor removed.

Een nieuwe start voor Samory

Het begon allemaal met kiespijn. Tegen de tijd dat Samory 25 jaar was, zat hij helemaal aan de grond. Een kleine ontsteking in zijn mond was uitgegroeid tot een pijnlijke tumor. Ook van zijn zelfbeeld was niet veel meer over. Mensen op straat lachten Samory uit en wezen hem na vanwege zijn uitgegroeide gezwel.

Groeiende tumor

Samory groeide op in een klein plattelandsdorp in Guinee. Vier jaar geleden begon de pijn in zijn mond. Wat eerst onschuldig leek werd voor Samory een dagelijkse last. In zijn omgeving waren geen medische mogelijkheden om er ook maar iets aan te doen. Vanwege beperkte financiële middelen week hij uit naar traditionele methodes om hem te helpen, maar niets mocht baten. ‘Het ergste was dat we wisten dat het alleen maar erger zou worden, omdat we niets konden doen,” zei Samory. ‘De gedachte aan mijn toekomst maakte me bang.’

Tot overmaat van ramp zorgde Samory’s groeiende tumor ervoor dat hij zijn school moest verlaten. Een enorme tegenslag. Toch probeerde hij zijn studie voort te zetten. Samory’s droom is om wiskundeleraar te worden. Zijn vrienden vertelden hem dat zijn ambitie hem vervloekte en ervoor zorgde dat zijn gezondheid achteruitging.

Verdriet

In plaats van meeleven kreeg ook Samory’s moeder beschuldigingen naar haar hoofd. Het feit dat ze bleef geloven in een wonder voor hem, dreef mensen ertoe om de spot met haar te drijven. Ze vonden haar egoïstisch en hebzuchtig. Samory: ‘Ik durfde niet met mijn moeder naar buiten, want het gaf haar zoveel negatieve aandacht. Ondanks dat ze optimistisch in het leven staat en van veel dingen houdt, zag ik dat mijn aandoening haar verdriet bracht.’

Onvoorstelbaar nieuws

Een grens was bereikt. De pijn was ondragelijk. De enige uitweg van Samory was om hulp te gaan zoeken in de hoofdstad, Conakry, ook al wist hij dat hij het hoogstwaarschijnlijk niet zou kunnen betalen. Eenmaal aangekomen hoorde hij het goede, onvoorstelbare nieuws – een schip waar gratis operaties worden uitgevoerd was in zijn thuisland aangekomen! Nadat hij was goedgekeurd voor een operatie aan de Africa Mercy om eindelijk zijn pijnlijke tumor te verwijderen, leken Samory’s dromen over de toekomst niet meer zo ver weg.

Verlossende operatie

De dag van de verlossende operatie brak aan. Samory was er klaar voor. Zijn lijden zou veranderen in vreugde. Jarenlange pijn werd in een dag weggenomen. Een dag later keek hij in de spiegel en zag hij eindelijk de glimlach die hij zich voor zijn tumor herinnerde. Hij was vrij.

Dankzij zijn moed, ambitie, het geloof van zijn moeder en het geschenk van een veilige chirurgische ingreep aan de Africa Mercy, werden Samory’s dromen nieuw leven ingeblazen! ‘Ik kijk ernaar uit om mijn studie weer op te pakken zodat ik wiskundeleraar kan worden, net zoals ik dat wilde zijn voordat de pijn begon. Ik heb een tweede kans gekregen.’

Help ons helpen

Wil je Mercy Ships graag steunen? Bekijk snel hoe je mee het verschil kan maken met een gift, via je testament of met je bedrijf.