Ibrahima Mercy Ships

Ibrahima kreeg een nieuwe toekomst

Het begon allemaal op oudejaarsavond. Ibrahima schiet spontaan een vrouw te hulp die moeite heeft met het verplaatsen van een jerrycan benzine. Hij grijpt mis en de benzine bereikt een open kookvuurtje dat een paar meter verderop brandt.

Brand

Voordat Ibrahima het doorheeft, staan zijn kleren en benen in brand. Zo wordt oudejaarsavond voor hem het moment waarop hij zijn onafhankelijkheid en vrijheid kwijtraakt, terwijl anderen feestvieren. Maandenlang ligt Ibrahima in bed, voortdurend in pijn omdat hij goede medische zorg niet kan betalen. Na verloop van tijd transformeren de open wonden aan zijn benen zich in ruwe, geribbelde littekens. Maar omdat hij geen goede wondverzorging heeft gekregen verstijven zijn spieren en huid. Zijn benen komen op slot te zitten, permanent gebogen bij zijn knieën. De 22-jarige Ibrahima moet vanaf die tijd door familieleden worden gedragen. “Soms voel ik me hulpeloos, alsof ik echt voor altijd zo zou moeten verderleven”, zei hij.

Ibrahima Mercy Ships

Ibrahima Mercy Ships

Hoop voor Ibrahima

Maar gelukkig is er hoop voor Ibrahima. Via een lokale arts hoort hij over Mercy Ships. Na de screening daar krijgt hij te horen dat hij op de Africa Mercy een operatie kan krijgen. Zijn benen kunnen weer losgemaakt worden. Ibrahima kan het zich bijna niet voorstellen dat dit ooit nog zou gebeuren.

Als hij na de operatie zijn eerste stappen zet, viert de hele afdeling dit blije moment met hem mee. Verpleegkundigen en patiënten juichen als hij voor het eerst weer de ene voet voor de andere zet.

Ibrahima Mercy Ships

Revalidatie

Ibrahima heeft na zijn operatie nog een zware, maandenlange revalidatie te gaan. Het is moeilijk voor hem om weer te leren lopen op zijn benen, die al zolang niet meer gebruikt zijn en nog volop aan het genezen zijn. Met veel geduld en eindeloze fysiotherapiesessies wordt de pijn langzaam minder en de mobiliteit groter. Het onvermoeibare revalidatieteam van Mercy Ships en het krachtige doorzettingsvermogen van Ibrahima zelf geven hem de kracht om vol te houden.

Ibrahima is vrij

Uiteindelijk kan hij weer volledig zonder hulpmiddelen lopen. Hij heeft zijn onafhankelijkheid terug gekregen, en de toekomst ligt voor hem open. De dag dat Ibrahima wordt ontslagen uit ons HOPE center is een feestdag! Het revalidatieteam zwaait hem niet uit, maar danst met hem de tent uit, zo blij is iedereen voor hem.

En Ibrahima zelf? Die krijgt de glimlach niet van zijn gezicht af! “Ik voel me groter. Ik zat altijd en zag de wereld vanaf een lager niveau. Het voelde alsof iedereen op mij neerkeek. Nu zie ik alles van bovenaf, ik voel me vrij!”

Help ons helpen

Wil je Mercy Ships graag steunen? Bekijk snel hoe je mee het verschil kan maken met een gift, via je testament of met je bedrijf.