De Belgische elektricien Sven Verret, werkzaam bij baggerbedrijf DEME, heeft recent een bijzondere stap gezet in zijn carrière. Hij besloot zijn technische kennis in te zetten als vrijwilliger op de Global Mercy, het grootste particuliere ziekenhuisschip ter wereld.
Op 6 oktober 2024 begon de vrijwilligersreis van Geert Pollet met Mercy Ships: "Een stille zondagochtend, uitzwaaiende buren en dan de bus, trein, het vliegtuig, nog een bus, een veerboot en privévervoer. Laat op de avond doemde het imposante schip voor me op. De steile loopbrug oplopen was het begin van een nieuw avontuur."
Met meerdere missies op zijn naam blijft Jens Segers, een ervaren maritieme professional, zich inzetten voor het werk van Mercy Ships. Zijn bijdrage als vrijwilliger combineert vakmanschap, internationale samenwerking en persoonlijke voldoening. Hij blikt terug op zijn ervaringen aan boord van de ziekenhuisschepen de Africa Mercy en de Global Mercy.
In oktober 2024 stapte Jef Slangen, een ervaren sterilisatieverpleegkundige, aan boord van de Global Mercy in Sierra Leone. Jef hield een dagboek bij van zijn belevenissen, een mix van culturele indrukken en persoonlijke reflecties.
Als kinesitherapeut en osteopaat heeft Zoë Maebe altijd al een hart gehad voor mensen. Toen ze hoorde over Mercy Ships twijfelde ze geen moment. "Ik wilde iets betekenen voor wie het echt nodig heeft", vertelt ze. Zoë stapte aan boord van de Africa Mercy in Madagaskar en ontdekte een wereld van hoop, veerkracht en dankbaarheid.
In 2023 ontmoette Rien Van Beek, biotechnicus bij AZ Monica, een recruiter van Mercy Ships tijdens een congres voor ziekenhuistechnici. Die ontmoeting bleek een keerpunt. “We zoeken dringend enthousiaste biotechniekers om aan boord te komen helpen”, klonk het uitnodigend. Voor Rien, met zeven jaar ervaring in het ziekenhuis en een passie voor reizen, was dit precies het duwtje dat hij nodig had.
Hoe voelt het om een droom te verwezenlijken? Voor Beatrice Pelleriaux (61), verpleegkundige van opleiding en specialist in de diagnose, behandeling en preventie van oogziekten, was dit toen ze in oktober 2024 aan boord ging van het ziekenhuisschip de Africa Mercy in Madagaskar. “Het was alsof mijn hele levenspad samenkwam in deze ervaring”, vertelt ze.
Rit Borremans (72) uit Schoten is al achttien jaar actief als vrijwilliger bij Mercy Ships. Samen met haar echtgenoot Mark heeft ze drie kinderen, en sinds haar pensioen wijdt ze zich aan het helpen van mensen in nood in de armste landen. Mercy Ships werd voor Rit een roeping én een tweede thuis. Wij spraken haar op de vooravond van haar twintigste missie met Mercy Ships.
Natalie De Four (59) uit Loppem is geen onbekende in de zorg. Met 36 jaar ervaring als zorgconsulent en freelance verpleegkundige in verschillende ziekenhuizen is haar leven gewijd aan het helpen van anderen. Haar werk bracht haar op een heel nieuw pad toen ze besloot om haar dromen achterna te gaan en zich aan te melden als vrijwilliger bij Mercy Ships.