Anne Strycek Mercy Ships Africa Mercy

Een buitengewone ervaring op de Africa Mercy

Anne Strycek ging in maart voor ruim een maand aan de slag als vrijwillige tandarts in Guinee. Als we haar een maand later vragen om terug te blikken op dit avontuur, weet ze niet waar beginnen. “Er zijn zo veel dingen die ik kan vertellen, vooral kleine anekdotes. Ik was soms moe, maar deze ervaring was ongelofelijk. Ik heb er echt van genoten!”

Koelboxen

Anne kwam via internet in contact met Mercy Ships. Ze had tot dan altijd al willen werken met mensen die onvoldoende toegang hebben tot goede en betaalbare gezondheidszorg. Ze wilde bovendien ook eens een andere ervaring opdoen, liefst buiten België. Bij Mercy Ships vond ze meteen waar ze lang naar gezocht gehad: “Jullie zijn één van de weinige organisaties waar ik als tandarts vrijwilligerswerk kon doen en dit bovendien in een heel goede infrastructuur. Het feit dat jullie accommodatie van een hoog niveau is heeft voor mij echt een rol gespeeld.”

Anne vetrok begin maart vol goede moed naar Afrika. Ruim een maand later kan ze terugblikken op een geslaagde ervaring. “Mijn tijd in Guinee is eigenlijk heel goed verlopen. Ik werkte 5 dagen per week van 7.30 uur tot 16.30 uur. Tijdens het weekend moest ik niet werken en kon ik wat bijrusten of iets anders doen.”

“Ik werkte in de hoofdstad en we vertrokken ’s morgens al vrij vroeg vanwege het verkeer. We brachten de dag door op de universiteit waar de tandheelkundige kliniek ligt. We waren voorzien van koelboxen met eten voor de lunch en hadden een grote personeelsruimte met alle nodige comfort.”

Anne Strycek, Dentist, working at the Dental Clinic.

Communicatie

Toch is vrijwilligerswerk bij Mercy Ships niet zomaar een plezierreisje. Dat was voor Anne niet anders. “De eerste week was toch wel vermoeiend. Het werk daar verschilde bovendien heel hard met mijn werk hier in België. Zo heb ik veel meer extracties gedaan. Een 700-tal in 10 dagen tijd!”

“Ook het contact met de patiënten is helemaal anders. Je voelt echt wel het verschil in cultuur. Want hoewel het land Franstalig is, kwamen de meeste patiënten van lokale stammen en spraken dus een stamtaal. De communicatie was waarschijnlijk het moeilijkste aspect van heel de reis. Er zijn natuurlijk wel vertalers aanwezig, maar desondanks hadden de meeste patiënten het moeilijk om bepaalde richtlijnen te begrijpen en zich uit te drukken.”

Anne Strycek, Dentist, working with Dental Assistant, Brigitte Becker.

Voldaan

“Mijn verwachtingen zijn zeker voldaan. Ik onthoud ook vooral de vriendelijkheid van iedereen, de onderlinge hulp aan boord en de vele leuke ontmoetingen. En natuurlijk het gevoel dat je voor sommige mensen echt wel een verschil hebt kunnen maken.”

“Ik zou iedereen die nog twijfelt dan ook aanraden om vrijwilliger te worden bij Mercy Ships. Het is echt een buitengewone ervaring. Ik denk er zeker over na om over enkele jaren opnieuw aan boord te gaan!”

Lees meer: