Blanche Decerf vrijwilliger Africa Mercy

Klaar voor een tweede uitdaging op de Africa Mercy

Toen Blanche vorige zomer voor het eerst aan boord ging van de Africa Mercy wist ze al snel dat het niet bij die ene keer zou blijven. Als medewerker van het dining room team beleefde ze een onvergetelijke tijd op het ziekenhuisschip. Vandaag kijkt Blanche dan ook reikhalzend uit naar deze zomer, want dan vaart ze mee naar Senegal. “Mijn boodschap voor toekomstige vrijwilligers? Doen, doen en nog eens doen!”

Eerste kennismaking

Op een dag zat ik te kijken naar een reportage over Hugo Broos die als ambassadeur van Mercy Ships België werd voorgesteld. Ik zag toen voor het eerst wat voor fantastisch werk Mercy Ships verricht. Mijn gevoel trok mij uiteindelijk over de streep: ik besloot om me aan te melden en mee aan boord te gaan als vrijwilliger.

Fantastische ervaring

Vorige zomer volgde mijn eerste echte kennismaking met het werk aan boord en dit als medewerker in de dining room. Een fantastische ervaring! De professionele aanpak, de kameraadschap en het gevoel van thuiskomen deden mij enorm uitkijken naar een volgende uitdaging op de Africa Mercy. Bovendien had ik al vrienden gemaakt. Ook vrienden voor het leven, waaronder mensen uit mijn team, hun echtgenoten en nog een andere persoon die ik beloofd heb om mijn hele leven te blijven volgen en te steunen.

Met patiënten had ik tot dan toe nog geen kennis kunnen maken. Wel met enkele crewmembers die er al enkele jaren residentieel verblijven. Vandaag ben ik bevriend met mensen over de hele wereld: uit de V.S., Zuid-Afrika, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland enzoverder.

En kijk: vanaf 21 juli 2019 mag ik het dining room team opnieuw vervoegen. Deze keer heb ik het geluk om mee te mogen varen naar Senegal. Ik hoop daar ook iets voor de vele patiënten te kunnen betekenen. Gelukkig kan ik al een aardig woordje Frans.

Taken

De taken van het dining room team zijn: eten klaarzetten, schotels afwassen, de vloer boenen, tafels en stoelen vegen, koffie bijzetten en zoveel meer. Mijn motto is: help daar waar hulp gebruikt kan worden. Mijn verslagjes – die ik hieronder graag met jullie deel – staan er trouwens vol van. In België zijn mijn taken: huismoeder, leerkracht economie en yogadocente. Yoga kon ik ook op het schip doen. Dat deed ik tijdens shipyard samen met andere geïnteresseerden, iedere woensdag op dek 7.

Blanche Decerf vrijwilliger Mercy Ships

Voorbereiding

Momenteel volg ik ook een cursus desinfectie- en sterilisatietechnieken aan de Provinciale Hogeschool in Hasselt. Daarnaast loop ik sinds 19 oktober stage op het CSA (Centrale Sterilisatie Afdeling) Eckelgarden, waar de chirurgische instrumenten van de 3 omliggende ziekenhuizen (Jessa, Sint-Salvator en Ursula) gesteriliseerd worden. Waarom ik me hierin verdiep? Omdat op de website van Mercy Ships opvalt dat er toch veel vraag is naar mensen met een kennis van OR-sterilisatie. Bij deze wil ik dan ook heel graag alle medewerkers van het CSA Hasselt bedanken voor de professionele begeleiding die ik tijdens mijn stage mag ervaren. Straks neem ik al hun waardevolle kennis mee naar Mercy Ships.

Steun

De mensen uit mijn omgeving hebben alleen maar bewondering. Ik voel me enorm gesteund door mijn vrienden en familie. Ik heb een dochter van 21 die momenteel Geneeskunde studeert (1ste Master) en een zoon van 17 die graag Kinesitherapie wil gaan studeren. Mijn man is ingenieur van opleiding. Misschien kan hij ingezet worden bij het onderhoud of de herstelling van de vele machines aan boord?! Ik denk dat we dus allemaal wel iets kunnen betekenen voor Mercy Ships. And maybe one day… zijn we er met ons 4! 😉

Ik onthoud vooral dat het een fantastische ervaring is, die ik – als mijn levende lijve het toelaat – graag jaarlijks wil herhalen. Nog meer gaan inzien hoe goed ik het in België heb, meer gaan relativeren en kijken naar wat écht belangrijk is in het leven. Mijn boodschap voor toekomstige vrijwilligers? Doen, doen en nog eens doen! Je gaat ernaartoe met de gedachte om vooral iets te geven. Maar in werkelijkheid krijg je zoveel meer dan dat je geeft. Ik kijk nu al uit naar 21 juli.

Ik wil ook nog heel graag onder de aandacht brengen dat het open weekend tijdens de zomer voor mij een enorme meerwaarde is geweest. Ik had bovendien het geluk dat mijn man en zoon naar Las Palmas zijn afgereisd en ik zo een stukje van mijn avontuur met hen heb kunnen delen. Ook zij vonden het een fantastische ervaring!

  • Lees hier de verslagjes die ik tijdens mijn verblijf ’shipyard’ naar mijn familie, vrienden en yogadeelnemers stuurde
  • Wil je Mercy Ships graag steunen? Bekijk snel hoe je mee het verschil kan maken met een gift, via je testament of met je bedrijf