Hulpverlening Kameroen-en-dansende-mensen-op-de-kaai

Hulpverlening Kameroen was een groot succes met een sterk resultaat

Tien maanden hulpverlening Kameroen zorgde voor een prachtig resultaat. Tussen september 2017 en juli 2018 konden we heel wat bereiken. We goten alle cijfers in één filmpje en geven u een overzicht van de impact die we maakten.

Hulpverlening Kameroen in cijfers

Het was de eerste keer dat Mercy Ships in Kameroen aanlegde. Het land kent veel armoede en we konden daarom erg veel operaties uitvoeren en de gezondheidszorg in het land versterken. Het was het grootste project van Mercy Ships tot nu toe.

Dankzij de hartverwarmende steun van vrijgevige mensen konden we maar liefst 36.058 mensen onderzoeken. In totaal resulteerde dat in meer dan 2.700 operaties.

Aantal operaties per categorie:

Orthopedische operaties: 82

Orthopedische operaties zijn operaties om misvormde benen te genezen.

Maxillofaciale operaties : 442

Maxillofaciale operaties zijn operaties in het aangezicht. Het gaat dan vooral om het verwijderen van tumoren en van het sluiten van gespleten lippen of open verhemeltes.

Plastische chirurgie: 165

Plastische chirurgie gaat hier niet om schoonheidsingrepen, maar om bijvoorbeeld aaneengegroeid littekenweefsel na een brandwonde terug soepel maken.

Algemene chirurgie: 237

Algemene chirurgie is het verwijderen van hernia’s of operaties die niet in een specifieke categorie passen.

Opthalmologische operaties: 1.542

Ophtalmologische operaties zijn ingrepen aan het oog, voornamelijk om cataract te genezen.

Gynaecologische operaties: 278

Dit gaat over fistels bij vrouwen, een lek in de urinebuis of het geboortekanaal na een bevalling die slecht of niet begeleid werd door een arts.

Totaal operaties: 2.746

In Kameroen breidden wij onze activiteiten aan wal uit om onze capaciteit te verhogen. We legden bovendien meer nadruk op de opleiding van lokale medische krachten.

Deelnemers cursus medische kennis: 1.475

Het gaat hier vooral om lokale verpleegkundigen die extra opleidingen krijgen over hun vakgebied. Mercy Ships leert ze ook de internationale standaarden van hygiëne in een operatiekamer aan volgens een checklist van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Deelnemers monitorcursus medische kennis: 89

De monitorcursus is een opleiding waarbij de vrijwillige artsen van Mercy Ships aan lokale gezondheidswerkers (verpleegkundigen, dokters of chirurgen) aanleren hoe zij op hun beurt opleiding en expertise kunnen doorgeven in een cursus. Het volgt ons ‘train the trainer’-model.

De cursussen veranderen levens tot lang nadat het schip wegvaart. Dat was ons nooit gelukt zonder de talloze warme giften van de mensen uit België. Bedankt!