Mercy Mercy Ships Africa Mercy

Mercy: de jonge vrouw die weer moest ontdekken hoe hoop voelt

Ze kijkt alleen maar naar de grond. Een terneergeslagen jonge vrouw staat voor het screeningsteam van Mercy Ships. Door het verdriet op haar gezicht ziet ze er jaren ouder uit. Het is de 25-jarige Mercy uit Liberia. Het probleem dat ze heeft is duidelijk zichtbaar: een bult in haar mond is uitgegroeid tot een grote tumor. Mercy Ships is haar laatste hoop.

Een schrijnend verhaal

Haar verhaal is schrijnend: al jong werd ze wees, in de afgelopen jaren verloor ze haar beide kinderen. En terwijl ze nog rouwde ontdekte ze die bult in haar mond, die snel uitgroeide tot een tumor. Het was de druppel die ervoor zorgde dat ze depressief werd. Iedereen van wie ze hield was haar afgenomen. Het maakte haar zo down dat ze niet meer aan zichzelf en haar gezondheid dacht. Gelukkig ondersteunde haar kerk in Liberia haar. Met elkaar zamelden ze geld in om Mercy naar Guinee te kunnen sturen, naar de Africa Mercy, om hulp te zoeken voor de aandoening die haar het leven moeilijk maakte.

Mercy voor haar operatie:

Is er nog hoop voor Mercy?

Na een dagenlange reis naar Conakry, waar de Africa Mercy ligt, zit Mercy nu eindelijk voor het screeningsteam. De tranen lopen over haar wangen terwijl ze wacht op de uitslag. De jarenlange worsteling met eten, praten en later ook ademhalen verlammen haar. Hoop durft ze bijna niet meer te hebben. Zou ze nog een kans maken?

Zingen op de kade

Na lang wachten komt het verlossende woord: ze is goedgekeurd voor een operatie! Dit nieuws verandert Mercy van een depressieve vrouw naar een blije, levenslustige vrouw. Zingend danst ze over de kade, plotseling weer vol vreugde. Ze was helemaal vergeten hoe dat voelde: blij zijn en hoop hebben. Al snel wordt Mercy geopereerd, haar tumor wordt verwijderd. Eindelijk kan ze weer glimlachen. De toekomst lacht haar toe. ‘Ik ben zo blij dat ik een kans heb gekregen,’ zegt Mercy na de operatie. ‘Het verdriet heeft veel te lang mijn leven beheerst.’

Mercy in de ziekenzaal met Sarah Johnson, verpleegkundige, na haar operatie:

Nieuwe dromen

Als ze na haar herstel aan de terugreis naar Liberia begint, durft ze langzaam weer te gaan dromen over hoe haar leven zich zal ontwikkelen. Dromen – iets wat ze zich jarenlang niet heeft toegestaan. Ondanks het feit dat ze nog steeds rouwt om het verlies van haar kinderen, gelooft ze nu dat ze een nieuwe start kan maken. ‘Ik wil graag een man vinden, en misschien krijg ik op een dag weer kinderen. Dat kan nu ik weet dat ik niet zal sterven,’ zegt Mercy. ‘Ik ben Mercy Ships heel erg dankbaar dat ik opnieuw kan beginnen.’

Mercy loopt de loopbrug van de Africa Mercy af, nadat ze is ontslagen uit het ziekenhuis aan boord:

Help ons helpen

Wil je Mercy Ships graag steunen? Bekijk snel hoe je mee het verschil kan maken met een gift, via je testament of met je bedrijf.