• Vrijwilliger worden Mercy Ships

Word vrijwilliger in Afrika

Elke dag verbeteren en redden onze gemotiveerde vrijwilligers ingrijpend de levens van mensen in extreme armoede. Met hun inzet maken zij een grote impact in de wereld en brengen ze veranderingen teweeg die mensen hun leven lang vooruit helpt. Het zijn onze vrijwilligers die ons ziekenhuisschip varende houden. Ook u kan daar deel van uitmaken, zelfs als u geen medicus bent. Dat kan voor korte of lange termijn, als mecanicien, chirurg, zeeman of verpleegkundige,… Wie vrijwilligerswerk wil doen dat verschil maakt, is bij Mercy Ships aan het juiste adres.

Diane Mercy Ships
Vrijwilligers Mercy Ships

Vrijwilligerswerk in Afrika: welke functies kan ik uitoefenen?

The Sailors Club
image
Afrika Algemene Functies Mercy Ships

Waarom Afrika?

Laag inkomen, weinig hoop

Waarom zou je kiezen voor vrijwilligerswerk in Afrika?

  • In landen ten zuiden van de Sahara – zoals Togo en Guinee – moet zo’n 69% van de bevolking leven van minder dan € 1,70 per dag.
  • De bevolking heeft er weinig tot geen toegang tot veilige, tijdige en betaalbare gezondheidszorg.
  • In deze lage-inkomenslanden heeft 85% van alle kinderen vóór de leeftijd van 15 jaar een chirurgische ingreep nodig. Aangezien deze vaak uitblijft ontstaan er complicaties, levenslange handicaps en vroege overlijdens.

Vrijwilligerswerk in Afrika is een enorme uitdaging

Wereldwijd hebben vijf miljard mensen geen toegang tot veilige operaties. In landen met lage inkomens en landen met een lager middeninkomen hebben negen van de tien mensen geen toegang tot elementaire chirurgische zorg. Achter elk nummer zit een naam, een gezicht en een verhaal. Dit inspireert de vrijwilligers van Mercy Ships om al meer dan 40 jaar te doen wat ze doen: levens veranderen door zich als vrijwilliger in te zetten in de armste landen van Afrika.

Grenzen overschrijden, levens veranderen

Mercy Ships begon in 1978 met zijn eerste missie om hoop en genezing te brengen in Afrika. Sindsdien bereiken we elk jaar meer en meer mensen en kunnen we steeds meer levensveranderende operaties bieden. In 2018 werden er 2.522 levensveranderende operaties uitgevoerd, evenals 32.017 tandheelkundige ingrepen. Meer dan 22.146 potentiële patiënten werden gescreend voor een operatie en meer dan 1369 lokale Afrikaanse zorgprofessionals werden getraind. Elke haven brengt nieuwe uitdagingen, nieuwe successen en nieuwe levens.

De werking van Mercy Ships in 5 stappen

Fase 1: Ondertekenen van het protocol

Mercy Ships luistert, bouwt relaties op en werkt samen met de regering, het ministerie van Volksgezondheid, andere departementen van de overheid en NGO’s. Een gezamenlijke inspanning heeft een grotere impact. Er wordt een protocol ondertekend, waarbij rekening wordt gehouden met de doelstellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Fase 2: Beoordelen van de noodzaak

Er wordt een analyse gemaakt van de capaciteitsbehoeften binnen het lokale gezondheidszorgsysteem, waarbij wordt vastgesteld waar de hulp het meest effectief zal zijn. Beoordelingsteams onderzoeken de capaciteit van de chirurgische en ondersteunende diensten, de haven en de veiligheid. Ook leggen ze contacten met de belangrijkste belanghebbenden. Een Advance Team zal de effectiviteit van de inzet van het schip vergroten door de aankomst van het schip voor te bereiden.

Fase 3: Inzet van het schip

Gedurende tien maanden ligt Mercy Ships aangemeerd in de haven van het gastland. Hier bieden we onder andere gratis chirurgische en tandheelkundige zorg voor duizenden mensen. Daarnaast bieden we trainingen en cursussen voor lokale gezondheidswerkers en renovaties van lokale faciliteiten.

Fase 4: Training en ondersteuning

Projectmedewerkers komen terug om aanvullende instructie te geven, en meer te weten te komen over de uitdagingen waar lokale gezondheidszorgprofessionals voor staan bij het implementeren van de geleerde vaardigheden en verkregen materialen. Zij ondersteunen hen waar nodig.

Fase 5: Evaluatie van de impact

Teams van Mercy Ships komen terug om te leren hoe het leven van patiënten en getrainde zorgprofessionals is veranderd en wat er vanuit het ziekenhuis en de kliniek is verbeterd. Er worden lessen gedeeld en gebruikt voor toekomstige werkperiodes.

Lees ook: