Mercy Ships België

Cath Luyten en Hugo Broos in Kameroen met Mercy Ships

Onze ambassadeurs Cath Luyten en Hugo Broos zijn terug van hun reis naar Douala (Kameroen) waar ze Valérie en haar dochter Edith ontmoette. Moeder en dochter werden op het ziekenhuisschip van Mercy Ships gratis geopereerd aan een gelijkaardige tumor. Cath en Hugo brachten hen een bezoekje.

Campagne

Het bezoek van Cath aan Valérie en Edith kadert in de eindejaarscampagne van Mercy Ships. Van 1 tot 6 december 2019 vragen wij aandacht voor het grootste private ziekenhuisschip ter wereld, met de hulp van onze ambassadeurs Cath Luyten en Hugo Broos.

Valérie en Edith

Valérie staat centraal in de eindejaarscampagne van Mercy Ships. Zij kreeg jarenlang te kampen met een tumor aan de rechterzijde van haar aangezicht en werd er twee decennia lang over gepest. Ze had dringend medische hulp nodig, maar die was niet beschikbaar in Kameroen. Tot de Africa Mercy er aanmeerde in augustus 2017. Ook haar dochter Edith werd door Mercy Ships gratis geopereerd aan een gelijkaardige tumor. In november bracht Cath moeder en dochter een bezoekje.

“Confronterend om te zien hoe mensen met tumoren, gespleten lippen en misvormingen zitten te wachten op hulp. Hulp die zonder Mercy Ships bijna onbestaande is. Voor ze aan boord gaan, zie je in de blikken van de patiënten een mengeling van angst en hoop. Nadien stralen ze. Zo dankbaar dat er een toekomst wacht.” – Cath Luyten

Ulrich

Hugo Broos reisde naar Douala voor een weerzien met Ulrich, een patiënt die omwille van zijn zwaar misvormde benen een operatie kreeg op ons ziekenhuisschip tijdens de missie in Kameroen (zie foto in bijlage). Broos is sinds 2017 ambassadeur van Mercy Ships en hij bezocht al meerdere malen de Africa Mercy, wat op hem steeds een diepe indruk heeft nagelaten:

“Het is ongelooflijk. Soms zie je echt kleine mirakels. Je ontmoet mensen die in diepe problemen zitten. Na de operatie zie je die man, vrouw of dat kind terug. Je weet gewoon niet wat er gebeurd is. Ik heb me zelfs soms afgevraagd of het wel dezelfde persoon was, zo’n verbetering was er merkbaar.” – Hugo Broos

Medische zorg in Afrika

Sinds 1978 maakt Mercy Ships medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmste mensen op onze planeet. Om deze mensen hoop én hulp te bieden, zet Mercy Ships het grootste ziekenhuisschip ter wereld in, de Africa Mercy. Aan boord van ons ziekenhuisschip werken 450 vrijwilligers die professionele medische hulp verlenen.

Lees ook: